top of page

IT ir medicinos studijų programos iš arčiau – Alfa klasės mokytojų patirtys

Jau visai netrukus abiturientai rinksis studijų kryptis, su kuriomis norėtų sieti savo profesinę ateitį. Viena populiariausių studijų krypčių vis dar išlieka informacinės technologijos, programų sistemos ir medicina. Alfa klasės mokytojai sutiko pasidalinti savo patirtimi apie skirtingas studijų programas.



Informacinės technologijos ir programų sistemos

Alfa klasės informatikos korepetitorius Aleksandras: „Pirmas teigiamas dalykas, kuris man ateina į galvą apie programų sistemų studijas, yra tai, kad jos nėra ypač intensyvios. Tai leidžia daugiau įsigilinti į studijų dalykus ir laisvą laiką skirti kitai veiklai, pavyzdžiui, mokyti mokinius informacinių technologijų Alfa klasėje.

Antrasis studijų bruožas yra jų aktualumas. Nors pirmieji metai ar semestras gali pasirodyti kiek nuobodūs ar nereikalingi, tačiau vėliau didelė dalis studijuojamų dalykų yra tikrai naudingi ir įdomūs. Vienų modulių metu mokomės tų dalykų, kurie realiai taikomi rinkoje, vėliau komandomis patys kuriame visavertes sistemas (kai kurios komandos po šio projekto net sukuria savo startuolius!).

Džiugu matyti, kad ši studijų programa yra gyva ir nuolat atsinaujina, atsižvelgiant į šių dienų aktualijas. Didelę dalį dalykų, kuriuos studijuoju dabar, mano vyresnis brolis prieš dvejus metus mokėsi visai kitaip. Jauni dėstytojai dažnai išklauso studentų poreikių, įsiklauso į tai, kaip galėtų pagerinti savo dėstomą kursą.

Bonus: jei tau gerai seksis studijuoti, jau 3 kurse gali pati (-s) išbandyti dėstytojo amplua ir tapti pratybų dėstytoja (-u). Iš savo patirties galiu pasakyti, kad tai labai naudinga veikla ne tik tau, bet ir studentams, kuriems žymiai įdomiau bendrauti su bendraamžiu dėstytoju.”

MEDICINA – kas kelia nerimą būsimam studentui?

Alfa klasės biologijos korepetitorė Austėja: „Neraminti gali tai, kad studijos yra nelengvos. Todėl labai svarbu išsikelti tikslą – studijuoti seksis lengviau. Taip pat svarbu suvokti, kad reikės būti pasiruošusiam labai daug mokytis. Reikia suprasti, kad ne visada pavyks viską išmokti. Tačiau ir mažas žingsnelis jau yra judėjimas pirmyn.

Dar vienas dalykas, kuris gali neraminti – vis girdimos mintys, kad vyrauja medicinos studentų konkurencija. Mano grupė yra puikus pavyzdys, paneigiantis tai. Grupės nariai ypač draugiški – puikiai sutariame, karantino metu bendraudavome nuotoliniu būdu, dabar vis susitinkame smagiai praleisti laiką kartu, o vasarą keliaujame pailsėti į pajūrį. Jokios konkurencijos nejaučiu. Jaučiamės labai gerai, kai auginame stiprias draugystes.“

MEDICINA – studijų specifika

Alfa klasės lietuvių k. ir matematikos korepetitorė Jogailė: „Pačioje pradžioje tikrai būna nedrąsu. Nuo pirmųjų dienų ant galvos nukrenta didžiuliai kiekiai informacijos, labiausiai padeda suvokimas, kad neįmanoma suspėti visko perskaityti, perprasti ir įsisąmoninti. Reikia atrasti savo mokymosi stilių, išsirinkti svarbiausią ir reikalingiausią informaciją bei mokytis dalintis informacija, konspektais tarpusavyje. Turbūt vienas iš medicinos studijų išskirtinumų yra konspektų perdavimas – vyresni studentai, dažnai tai būna kuratoriai ar draugai, dalinasi iš kartos į kartą perleidžiamais studentų sudarytais konspektais, tai tampa vienu iš pagrindinių mokymosi šaltinių. Pirmuosius 3 metus didžiausias dėmesys skiriamas ikiklinikiams dalykams. Jų metu iki mažiausių detalių gilinimasi į žmogaus anatomiją, fiziologiją ir galimas patologijas. Dažnu atveju tai būna vien teorija, vakarai, praleisti prie storų vadovėlių bibliotekoje ar namie. Nuo trečio kurso antrojo semestro studentai ima susipažinti su klinikine praktika ir staiga, jei kojos nepakiša nuotolinis mokymasis, visa teorija, sugrūsta galvoje, ima atrodyti prasminga. Šio momento, deja, reikia išlaukti.“ Ankstesnis Įrašas Naujesnis Įrašas



bottom of page