top of page

Kaip kovoti su stresu prieš 2024 metų anglų k. kalbėjimo įskaitą?




Artėjanti anglų kalbos kalbėjimo įskaita sudaro net 25 % VBE įvertinimo, tad patirti nerimą yra normalu. Todėl Alfa klasės anglų kalbos korepetitorė Ugnė Andriejūnaitė dalijasi patarimais, kaip sumažinti stresą ir geriau pasiruošti šiam išbandymui.


Geresnis pasiruošimas lemia didesnį užtikrintumą kalbėjimo metu


- Ruošdamasis anglų kalbos kalbėjimo įskaitai peržiūrėk ir išanalizuok ankstesnių metų kalbėjimo užduotis NŠA svetainėje. Tikimybė, jog šiais vėl gausime siurprizą ir užduotys skirsis, yra didelė, tačiau klausimų formuluotė išlieka panaši, užduotys vis tiek turėtų atitikti dvyliktoko žinių lygį ir žodyną.


- Mokykis kuo atidžiau perskaityti klausimą. Labai svarbu kalbant aptarti visus aspektus, paminėtus užduotyje: jeigu prašoma palyginti, tuomet reikia palyginti. Atkreipk dėmesį į tai, kelių argumentų ir pavyzdžių prašoma. 


- Išmok tinkamai apibūdinti paveikslą ar lentelę. Jei nesi tikras, kaip tai padaryti, Google paieškoje suvedęs „ESL describing charts“ surasi pavyzdžių ir naudingų frazių, kurias galėsi pavartoti egzamino metu.


- Struktūruok savo kalbėjimą – vartok diskurso žymiklius (angl. discourse markers): to begin with, firstly, secondly, moreover ir t.t., kad parodytum, jog nuo vieno klausimo ar argumento pereini prie kito. 


- Pasipraktikuok kalbėti viena iš ankstesnių metų temų matuodamas laiką. Išmoksi orientuotis laike, imsi kalbėti laisviau. Aktyvus treniravimasis saugioje aplinkoje padeda tvirčiau jaustis egzamino metu.


Pasirūpink savo kūnu ir psichologine būkle


- Jei į kalbėjimą ateisi pavalgęs, išsimiegojęs, nepadauginsi kofeino ir cukraus, tavo kūnas tau atsidėkos ir patirsi mažiau nerimo.


- Kalbėjimo rytą atlik kvėpavimo pratimų, išliek susikaupusią energiją pašokinėdamas, šokdamas ar pasivaikščiodamas.


- Stenkis negalvoti apie tai, kas blogo galėtų nutikti. Vertintojai yra tavo pusėje, visa švietimo bendruomenė supranta, kiek nerimo dvyliktokai patiria egzaminų laikotarpiu, ir linki, kad kiekvienam pasisektų.


Alfa klasė linki sėkmės artėjančioje anglų k. kalbėjimo įskaitoje.


bottom of page