top of page

Mokytojos patarimai prieš biologijos VBE

Jau rytoj abiturientai laikys biologijos valstybinį brandos egzaminą, taigi Alfa Klasės biologijos korepetitorė Augustė dalijasi paskutinės minutės patarimais prieš jį:


  • Iki pat biologijos egzamino dienos nebus per vėlu susipažinti ir išanalizuoti biologijos valstybinio egzamino programos. Ji tikrai suteiks vertingos informacijos bei aiškumo.

  • Besiruošdami atkreipkite dėmesį į egzamino programos pabaigoje nurodytus tiriamuosius darbus. Jų vos 15. Vieno iš jų galite tikėtis IV egzamino dalyje.

  • Jei nepritariate lietuviškai išminčiai ir vis tik norite privalgyti to, ko neprilaižėte, bet nežinote kokios temos griebtis – rekomenduoju prisiminti ekologiją. Egzamino matricoje nurodyta, jog ekologijos temai bus skirta nuo 20 iki 24 proc. užduoties taškų, iš kurių 10-12 proc. bendrojo kurso klausimams. Tikrai daug!

  • Tikriausiai jau ne vieną ir ne du kartus girdėjote, bet LABAI GERAI ĮSISKAITYKITE Į UŽDAVINIŲ SĄLYGAS! Galite drąsiai pasibraukti raktinius žodžius, sąlygas skaityti kelis kartus. Kartais uždavinių formuluotėse (tiesiai mums prieš nosį) slepiasi ir patys atsakymai (ypatingai aktualu tiriamųjų darbų uždaviniuose).

  • Kai kurios biologinės sąvokos yra panašios. Dar prieš egzaminą galite išsirašyti ar kitu būdu įsidėmėti sąvokas, kurios jums painiojasi tarpusavyje. Pavyzdžiui, funkcinės karalijos/karalystės bei karalystės nėra tas pats! Sumaišius sąvokas, ypač struktūrinėse užduotyse, kuriuose atsakymai gali sietis tarpusavyje, bereikalingai prarasite taškus.

  • Į egzaminą nepamirškite pasiimti skaičiavimo mašinėlės. Nors skaičiavimai nebūna itin sudėtingi, jos turėjimas padės jaustis užtikrinčiau.

Biologija tikrai smagus mokslas, kuriame kai kuriuos atsakymus galima išmąstyti remiantis bendromis žiniomis ar paprasčiausiai atidžiau stebint savo organizmą. Biologija tikrai smagus mokslas, kuriame kai kuriuos atsakymus galima išmąstyti remiantis bendromis žiniomis ar paprasčiausiai atidžiau stebint savo organizmą. Tuo ir naudokitės. Jei ”užsiblokavote”, o atsakymas, rodos, tupi ant liežuvio galo, pabandykite atsitraukti ir į atsakymą pažvelgti tartum iš šalies. Pavyzdžiui, paklausti, kodėl oras veržiasi iš plaučių, galite giliai iškvėpti ir stebėti, kas vyksta jūsų organizme (šonkauliai nusileidžia, krūtinės tūris mažėja), paklausti apie skrandžio pH prisiminkite, jog kai kuriems žmonėms kyla skrandžio rūgštys, kiaušinio baltymas ant keptuvės pabąla, augalai ant palangės sukasi link šviesos šaltinio, o palikti rūsyje ar be vandens – miršta. Na ir panašiai.

Egzamino dienos rytą labai linkiu pasileisti mylimą muziką, pasivaikščioti, pabėgioti ar kitaip aktyviai judant praleisti šiek tiek laiko gryname ore. Nerimo lygis tikrai sumažės, o smegenys džiaugsis gaudamos daugiau deguonies.


Abiturientams linkime sėkmės, o rytoj po egzamino sekite naujienas mūsų Facebook paskyroje ir laukite preliminarių atsakymų!


bottom of page